Veilingweg!

Er is een kweker die zijn planten veilt onder de naam ‘Veilingweg’. Deze naam heeft de mogelijkheid voor verschillende interpretaties. Zeker is een tijd van verandering is er vaak een polarisatie en een heftig verschil van inzicht. Wel een veiling of geen veiling.

Nu draai ik al aardig wat jaartjes mee en kan ik me de tijd van het coöperatieve gevoel nog goed herinneren. Ik werkte bij ‘het bemiddelingsbureau’. Een bureau wat kwekers en kopers met elkaar verbond. Vaak met menselijke aspecten en de gun factor was belangrijk. Nu leven we in een tijd van veel harde concurrentie waarbij de keten verkort wordt en men vecht voor een plekje.

Ook de veiling moet vechten voor zijn bestaan. Een veiling voor kwekers maar met weinig kennis van de praktijk. De veiling moet het opnemen tegen de handelsbedrijven die veel meer kennis hebben van de praktijk. Echter hebben we elkaar hard nodig. De vergrijzing is in volle vaart en de mondiale economie groeit. Ook kan ik me goed voorstellen dat er vele zijn die de rol van de veiling zien verdwijnen.

Als ik dan even terug ga naar mijn plek op de tribune waar ik dagelijks planten koop is er weinig veranderd. De wereld erom heen verandert des te sneller. De wet van ‘more’ gaat ook bij ons gewoon door. Wat betreft de ‘Veilingweg’, misschien zit zijn kwekerij wel aan de veilingweg en zijn er die denken dat alles bij het oude blijft.

Ik denk van niet. Op de tribune zijn vele kansen en mogelijkheden en voor de veiling zijn er ook vele kansen en mogelijkheden. Echter moeten ze wel uitgevoerd worden. Als je naar de veiling in Brazilië kijkt dan wordt daar met een kopie van de Nederlandse veiling een inhaalslag gemaakt die wij schijnbaar niet kunnen maken in dit kleine kikkerland. Nederlandse Hortisector, kom op en ga wat nuttigs doen. Geef jongere een kans en stimuleer innovatie.

Verscheen eerder op Goedemorgen Sierteelt

Laat een reactie achter