Innovatie vergt vertrouwen

In mijn blog van week 9 schreef ik over het blijven hangen in oude patronen. Zelf ben ik bij behoorlijk wat innovatieve projecten in de hortisector betrokken. Persoonlijk vind ik het mooi om een uitdaging te hebben en dingen beter te doen dan hoe het ging. Tevens vind ik dat we het ook beter moeten doen ter behoud van onze planeet. Dit inzicht heb ik gekregen tijdens mijn opleiding.

Nu maken nieuwe ontwikkelingen het mogelijk om vele nieuwe combinaties en lijntjes te maken welke voorheen onmogelijk waren. Echter, ik merk dat er veel gesproken wordt over vernieuwingen, maar dat acties maar moeizaam tot een succes leiden. Consolidatie is een vaker voorkomend fenomeen in de sector.

Innovaties vergen investeringen die men liefst de volgende dag al terugverdiend heeft. Maar vaak moeten volumes worden gemaakt om rendabel te kunnen zijn. Ook dit zou men graag gerealiseerd zien binnen een korte tijd. De keten is tenslotte ingericht op grotere volumes.

In de loop der jaren heb ik een aantal ervaringen opgedaan met personen ofwel partijen die het verhaal voor veranderingen enthousiast ontvingen en wilden mee doen. Toen bleek dat er in beginsel veel kosten waren en winsten niet direct gerealiseerd konden worden in de vorm van liquide middelen, werd de samenwerking behoorlijk anders.  Kleine stapjes en kleine succesjes werden niet gezien of gevierd.

Veranderingen komen hoe dan ook. Wil je daarin mee, dan is dit een vrije keuze. Dat er onverwachte of onbekende situaties gaan ontstaan is zeker. Echter, hoe je hier mee omgaat is bepalend voor het resultaat en het gezamenlijk succes.

Verscheen eerder op Goedemorgen Sierteelt

Laat een reactie achter